Ovaj tutorijal donosi upute kako napraviti tobolce u raznim veličinama, ovisno kako kombinirate predloženi kroj.  Predlažem da koristite prirodne materijale poput lana ili pamučnog jeansa za vanjski dio, a pamučne tkanine za unutrašnji dio.
Veselo šivanje!!!

UPUTE ZA PRINTANJE: Budite sigurni da ste na printeru podesili 100 % odnosno „no scaling“ opciju. Također je na predlošku i kvadrat veličine 5×5 cm za provjeru.
Kroj preuzmite ovdje:
100 bofora – kroj Tobolci PDF (85KB)

Širina šava: ukoliko nije drugačije naglašeno šav je od ruba udaljen 1 cm.

MATERIJAL I REZANJE

Ovisno o veličini tobolca potrebno je imati tkaninu za vanjski dio tobolca  – najbolje bi bilo uzeti lan ili pamučni dekor ili jeans. Za unutarnju tkaninu dobro će doći obična srednje debela pamučna tkanina.
TOBOLAC
KONAČNE DIMENZIJE
POTREBAN MATERIJAL
 (vanjska i unutarnja tkanina)
REZANJE
(po dva komada vanjske i unutarnje tkanine)
cm
visina x širina x dubina
visina x širina
visina x širina
MALI
17,5 x 9 x 7
30 x 36
24 x 18
SREDNJI
20 x 10 x 8
35 x 40
27 x 20
VELIKI
25 x 12 x10
40 x 48
33 x 24
Tablica 1 Potreban materijal i rezanje
U tablici 1 se nalaze podaci u centimetrima o konačnim dimenzijama gotovog tobolca, potrebnom materijalu i veličini pravokutnika koje treba izrezati. Treba voditi računa o smjeru tkanja i uzorka na tkanini.
100 bofora – tutorijal – tobolci
 ŠIVANJE

Postavite vanjske komade tkanine tako da su im „prave“ strane, s uzorkom prema unutra. Prošijte po rubovima i dnu ostavljajući gornji dio ne prošiven. Budite sigurni da ste na početku šivanja na gornjim rubovima ojačali šav prošivajući nekoliko puta „naprijed – nazad“.
Isto učinite s unutrašnjim dijelovima.
Rastvorite šavove i pritisnite ih peglom. Sad prošivene komade rastvorite na način da bočne strane završe u špic. Učinite to s obje strane.
Ovisno koliko dubok tobolac želite uzmite jedan od priloženih trokuta za odmjeravanje pozicije bočnog šava
. Prislonite trokut i označite, pa prošijte po označenom.

Odrežite viškove na udaljenosti 1 cm od šava. Isto učinite i sa unutrašnjim komadom.
100 bofora – izrada tobolca, trokut za odmjeravanje
100 bofora – prošivanje dna tobolca
 SPAJANJE
Preokrenite vanjski dio tobolca i pažljivo ga umetnite u unutarnji dio. Pažljivo, uvjerite se da se šavovi poklapaju. Osigurajte iglicama. Prošivanje započnite sa stražnje strane oko 3 cm prije bočnog šava, preko zaobljenja do drugog bočnog šava i zasutavite se oko 3 cm nakon njega. Dobili ste otvor za prevrtanje. Budite sigurni da ste ojačali početak i kraj šava prošivanjem nekoliko puta “naprijed-nazad”. Prije nego okrenete komad, zarežite zaobljene dijelove. Preokrenite. Izravnajte peglom.
100 bofora – prošivanje po rubu s otvorom za preokretanje
 IZRADA OMČE
Uzmite dva pravokutnika koja ste izrezali za omču i prislonite ih da su prave strane, one s uzorkom unutra. Prošite po dužoj strani. Rastvorite i pritisnite peglom. Prvo jednu, a zatim drugu dužu stranu svinite prema sredini. Pritisnite peglom, pa zatim još jednom svinite na pola. Pritisnite peglom i prošijte. Po želji možete i s druge strane prošiti još jedan dekorativni šav.
  ZAVRŠETAK
Dekorativni šav ćemo iskoristiti ujendo kako bismo zatvorili otvor za preokretanje i pričvrstili omču. Omču umetnemo na jednaku udaljenost od sredine tobolca i pričvrstimo iglicama. Prošijemo po cijelom rubu dekorativni šav.

 

100 bofora – TOBOLCI kako se to radi!
Kao što vidite, ja sam vrlo brzo ostala bez svog tobolca!

 

100 bofora – tobolac za igru!

 

Save

Save