Kreativci su poseban soj i njih tjera neka posebna sila. Jedan važan element za održivost kreativne sile je i čin pokazivanja svijetu svog uratka, ideje, početka, detalja… 
Mislim da su društvene mreže – ono što danas predstavljaju – za kreativce pravi mali raj.
Sa svojim zamkama!  Koliko često objavljivati, gdje, kada i što?! 

U ovom postu ću samo spomenuti po meni nekoliko trenutno najzastupljenijih.

Najprisutniji je dakako Facebook. Već sam  pisala o tome u postu Facebook za kreativce. Ukratko, za one koji nisu od čitanja starih postova, mogu sažeti:
– radije otvorite stranicu (Facebook page) nego da nastupate kao osoba – te sa svima morate sklopiti prijateljstvo
– dijelite pametne stvari, ako nemate što za reći – tišina je zlato
– pratite statistiku
 
Facebook mijenja način generiranja “news feeda” početne stranice koja vam prikazuje najnovije postove vaših prijatelja, grupa i stranica koje pratite. Pokazalo se da ako objavite više od dva posta dnevno, da će ih većina ostati neprimijećena. To svakako pratite u statistikama. Također, po novom, da se primijetiti kako post o tome “preživljavate li ovaj pakleni ponedjeljak” osvane tek u utorak na vašem feedu ili vidimo se “većeras na druženju” tek sutradan ujutro. To nas upućuje da vodimo računa i o univerzalnosti poruke, kao i o vremenu naše objave.
 
Twitter. Jednom mi je netko rekao da doživljava Twitter kao da stoji na Trgu bana i svi okolo nešto objavljuju, cvrkuću… I  to je super opis. Ako želite da vas se čuje i primijeti na Twiteru morate imati točno određenu interesnu skupinu koja vas okružuje. Moj je dojam da za naše podneblje Twitter još nije uhvatio dovoljno maha, no ako želite se družiti s kreativcima primjerice iz ostatka Europe, na engleskom jeziku – tu ćete naći puno prostora za sebe. O tome možda u nekim narednim postovima.
100 bofora na Instagramu
Instagram je savršena platforma za kreativce u pokretu. To što se bazira isključivo na fotografijama, a vi nemate dobar fotić – nema brige. Instagram je ionako zamišljen da se koristi s mobilnim uređajem. Fotka koju imate, ma kako vam se ona čini jadnom i bezveze, kada se na nju primjene filteri koji su sastavni dio aplikacije – slika jednostavno postaje dražesna. Tako mobitel u ruke! Povežite se sa svojom publikom i dijelite s njima trenutke iz svakodnevnice.
Instagram se super može iskoristiti kako biste se bolje predstavili, da vas se upozna. Pokažite djelić svog radnog prostora, nečega na čemu radite, kućnog ljubimca…
 
 
Pinterest! Oh, koliko se samo vremena može potrošiti ovdje… Pinterest su spremljene zabilješke (bookmarks) stvari koje vam se sviđaju na internetu – na način da se spremi fotografija sa neke stranice. Te fotografije kao pribadačom – (e: pin = pribadača) grupirate u svoje ploče (e: board = ploča) po nekom svom interesu. I eto: pin+interest= pinterest.
U prekrasne tematske odabire uvrstite i vlastite kreacije kako biste ih približili ostalim korisnicima. Pogledajte kako izgledaju 100 bofora na Pinterestu, dobit ćete dobru sliku kako stvari funkcioniraju!
 
 
Koliko često objavljivati?
Generalno pravilo je da objavite nešto kada god imate nešto za objaviti. Međutim, uvijek postoji spretan i manje spretan odabir trenutka. 

Za Facebook sam već objasnila kako trenutno stvari stoje – do dva posta dnevno. Naravno ako je opravdano bit će i neki put i više.
Twitter je mjesto za cvrkutanje i tu si možete dati oduška i cvrkutati i po nekoliko puta dnevno, pa i više.
Pinterest je također mjesto gdje nije nužno voditi brigu o tome koliko često kreirate board ili zabilježite pin. Jednostavno dok pretražujete internet primjerice za lanenim modnim kreacijama spremajte slike, odnosno linkove. Kada ste stvorili lijep odabir – podijelite ga sa svima nama, putem Facebooka ili Twittera.

 

Instagram poput Pinteresta nije tako osjetljiv na broj objava, koliko na odabir hashtag-ova. Budite iskreni prema svojoj publici i objavljujte stvarno kako vam je inspiracija. Odaberite tagove koji stvarno opisuju vašu poruku.

Možete napraviti plan kada i koliko objavljivati, kojim danima se posvetiti kojem dijelu vaše publike. Jer ne prate svi sve i u isto vrijeme. Neki vole gledati slike, neki žele i priču iza slike… Neki škicnu preko pauze, neki na kraju dana nakon odrađenih svih obveza.

Preuzmite besplatan PDF primjerak tjednog planera ovdje i… planirajte! Save

One thought on “Društvena mreža za kreativce”

  1. Odličan post i super koristan predložak! Nekako sam uspjela pohvatati sve navedene društvene mreže, osim twittera! To mi je skroz apstraktno! :) Iako, i na facebook-u stalno nešto mijenjaju pa sam odustala od praćenja i objavljujem po nahođenju bez nekog pretjeranog studiranja statistike! I da, na par mjesta sam našla podatak da je najučinkovitije pinati utorkom i subotom!

Comments are closed.