Krpice od pčelinjeg voska su izvrsna zamjena za celofan ili plastične omote kojima umotavamo ili štitimo hranu. Mogu se koristiti iznova i iznova i potpuno su prirodni, a jednom kad ste gotovi s njima mogu završiti u kompostu.

Što su to krpice od voska? Već sam pisala o njima. To su obični komadi pamučnih tkanina premazani pčelinjim voskom i još nekim važnim dodacima. Gotove krpice od voska mogu zamijeniti salvete, omote za sendviče, plastične pokrivke za razne zdjele ili slično. Potpuno su prirodne i razgradive. Konačna je ideja smanjenje otpada kojeg svakodnevno stvaramo i zamjena plastike.

Dugo sam se pripremala na avanturu izrade krpica od voska. Prvo sam pogledala nekoliko videa, iščitala razne stranice, blogove, savjetovala se s prijateljicom kojoj je to već pošlo za rukom i sada sam spremna prenijeti sve što sam naučila u tom procesu.
Osnovna metoda je jednostavna: uzmeš krpicu željene veličine, pospeš ju voskom i ostalim sastojcima, ugriješ da se sve to otopi, sušiš i gotovo.

Sastojci Sam pčelinji vosak dati će vrlo krutu i tvrdu krpicu. Potrebno ga je oplemeniti nečim što će krpici dati elastičnost. Ja sam za to koristila borovu smolu i ulje jojobe.

Ugrijavanje i topljenje voska

Pčelinji vosak se topi već na oko 60°C. To nam daje dvije opcije: grijanje u pećnici na limu ili pod peglom.
Isprva sam bila sigurna da ne želim svoju peglu uopće dovoditi u blizinu voska. To je i bio jedan od savjeta koji sam dobila, da ako želiš raditi više i češće krpice od voska, da za tu radinost imaš jednu peglu koja će samo tome služiti. Međutim… Pokazalo se da sam ipak na kraju prišla pegli, odnosno ona vosku.

Tkanine

Tkanine koje sam koristila su lagane pamučne tkanine 100% oko 110g/m², popelin s oeko certifikatom. Pomno sam odabirala tkanine, jer ću ipak s njima raditi oko hrane.

Postupak i omjeri

– tkanine 100% pamuk, organski po mogućnosti
– 10 grama borove smole
– 35 grama pčelinjeg voska
– žlicu ulja jojobe


Osim toga potrebne su cik-cak škare, četkica za premazivanje (koja nakon ovoga neće ničemu drugom koristiti), dva komada papira za pečenje veličine lima (kojeg ćete moći iskoristiti opet), lim za pečenje, i da – pegla.

Tkanine sam prethodno oprala i osušila, izglačala, izrezala na željene veličine cik-cak škarama. Položila sam tkaninu na papir za pečenje na lim, ugrijala pećnicu na oko 100°C. U posudu koju sam stavila iznad druge posude s proključalom vodom sam dodala vosak, jojobu i smolu da se rastopi.
Ovo se pokazalo super ako je vosak ili čak i smola u grumenu, pa se može preskočiti korak mukotrpnog ribanja.

Kada se smjesa otopila, lagano četkicom ili kistom se premaže tkanina, dovoljno je samo s jedne strane, premažite i rubove tkanine.
Stavi se u zagrijanu pećnicu na minutu, tek toliko da se vosak potpuno rastopi. Ako ste lagano premazivali možda ste već sada zadovoljni sa svojom krpicom i pustite ju da se osuši. No, meni se pokazalo da je na krpici ovom metodom previše voska.
No, metoda je daleko najjednostavnija na koje sam naišla, pa zato vrijedi i ovaj dodatak:
Između dva papira za pečenje stavila sam tu krpicu i još jednu čistu bez voska i tako ih zajedno stisnula pod ugrijanom peglom. Zamijenila sam krpicu od voska sa sljedećom dok nisam bila zadovoljna s količinom voska na novoj krpici.
I to je to!

E, da! Jednom kada su se osušile, krpice treba “aktivirati”. To ćete učiniti tako da ju jednom zgužvate, zatim uredno izgladite rukom. I to je onda – to!

Sada još pogledajte kako ih zapravo koristiti i održavati. O tome sam pisala u ovom postu.