kukičanje cvjetova - upute
kukičanje cvjetova – upute

Kukičanje je zaista prekrasna vještina. Kukica i nešto prije namotanih končića su sjajan projekt za ponijeti sa sobom. Pisala sam već prije o kukičanju za početnike, a tu je na blogu i mustra s uputama za izradu jednostavnih loptica. A cvjetića, nikada dovoljno!!!

Neki dan sam u knjižnici naišla na hrvatsko izdanje popularne knjige 100 pletenih i kukičanih cvjetova, autorice Lesley Stanfield u izdanju Mozaika knjiga. Ako volite čitati blogove o kukičanju, sigurno ste naišli na to koliko je ova knjiga uvažena i hvaljena. Knjiga je inspirativna, toliko ideja, boja i umješnosti na jednom mjestu. Sistematizirano na način da je prvo dan katalog cvijeća, lišća, a nakon toga je obrađeno pletenje, a zatim kukičanje.

100 pletenih i kukičanih cvjetova
100 pletenih i kukičanih cvjetova

Na kraju, tu su i zgodne ideje kako te cvjetove na kraju i iskoristiti. Valja napomenuti da u samom uvodu nisu objašnjene osnovni bodovi pletenja i kukičanja. Računa se da čitatelj već poznaje osnove ovih vještina. Obrađeni su neki korisni postupci spajanja ili skrivenih bodova. Stupanj vještine koji se traži, rekla bih da je za napredne početnike. Važnije od toga je reći da je knjiga za one koji u svom fundusu pletiva imaju toliko boja i nijansi.

Naime buketi izgledaju zaista prekrasno u dvije nijanse roze, ciklame i fuksije… Malo koji početnik bi imao taj niz u svojoj zalihi boja. Jedno klupko konca od 50 g je više nego previše za izradu ovih cvjetića.
No, preporučam ipak za svakog početnika da se odvaži. U međuvremenu, evo jedan meni drag i super jednostavan cvjetić koji se radi u dvije boje. Ja sam koristila kukicu br 3 i pamučni konac Alize Bella.

Osnovni bodovi koje je potrebno poznavati za izradu:

lančić: rukom oblikujte omčicu, pa kukicom zahvatite konac i provučete kroz omčicu, nastavljate tako kroz svaki prethodno stvoreni bod, očicu.
poluštapić (pš): ubosti kukicu u očicu, zahvatiti konac, provući kroz očicu, pa kroz očicu na kukici.
niski štapić (nš): ubosti kukicu u očicu, zahvatiti konac, provući kroz očicu – sada su dvije očice na kukicu – privući kroz obje očice.
visoki štapić (vš): zahvati konac na kukicu, ubosti kukicu u očicu, zahvatiti konac, provući kroz očicu – sada su tri očice na kukici, namotati konac na kukicu i provući kroz dvije očice, sada su dvije očice na kukicu – privući kroz obje očice.

kukičanje cvjetova - upute
kukičanje cvjetova – tri kruga

Slijedi mustra koja se sastoji od tri kruga.
Prvo ću napisati krug, a onda i objašnjenje.
Krug 1: 3 lančića Od ova tri lančića treba razlikovati prvi koji smo napravili i treći. Prvi, jer ćemo u njega raditi visoke štapiće iz kruga 2, a treći jer ćemo krug 2 u njemu završiti poluštapićem. Tako je zgodno tu treću očicu lančića označiti nekim končićem ili slično, kako ga ne bismo izgubili kasnije.
Krug 2: 11 vš u treći lančić od kukice povezati sa pš na gornjem lančiću od početnih tri iz prvog reda. (ukupno 12 očica). U prvu očicu lančića (treću od kukice) radimo visokih štapića. Možda se čini da će biti gužva, ali to je ok. Kada smo izradili visokih štapića u treću očicu lančića iz prvog kruga, koju smo označili končićem izradimo jedan poluštapić da zatvorimo krug. Otpustimo konac i pripremimo drugu boju.
Krug 3: u drugoj boji, radimo *(2 lančića, 1 vš u jednu očicu) u sljedeću (1vš, 2 lančića, pš)*, ponoviti između * * šest puta i otpustiti konac. Trebali bismo imati 12 očica. Napravit ćemo cvijet sa šest latica, svaka latica se sastoji od (2 lančića, 1 vš) u jednu očicu, a u drugu (1vš, 2 lančića, pš). To ćemo ponoviti još 5 puta. Otpustiti konac… Podvući ili splesti pletenicu sa stražnje strane!

Veselo kukičanje!
Objavljeno na: https://blog.vecernji.hr/100bofora/kukicanje-cvjetova-9443 – blog.vecernji.hr